Tri mudraca – priča o pretpostavkama i uvjerenjima

Za današnju priču inspiraciju sam pronašla u knjizi Molitva žabe od Anthony de Mello.

Priča je to o tri mudraca koji su krenuli na put. U njihovim zemljama smatrani su pametnima, no bili su dovoljno ponizni pa su krenuli na put kako bi proširili svoje spoznaje i naučili nešto novo.

Tek što su zakoračili u susjednu zemlju, u daljini su ugledali nebodere. Što bi taj predmet mogao biti, zapitali su se. Očiti odgovor na to pitanje bio bi otići tamo i otkriti što je to. Međutim, to bi moglo biti previše opasno pomislili su. Što ako je to nešto što bi moglo eksplodirati kada se približiš? Smatrali su da bi bilo pametnije odlučiti što je i prije nego taj predmet pogledaju.

Iznijeli su razne teorije, provjeravali ih i na temelju dosadašnjih iskustava su ih odbacivali. Napokon su odlučili, isto temeljem dosadašnjeg iskustva za što su imali dovoljno dokaza, da su rečeni predmet kako god se on zvao, tamo postavili divovi.

pretpostavke

Taj zaključak ih je doveo do slijedećeg zaključka da će biti sigurnije izbjegavati tu zemlju. I tako su se vratili kući, dodavši nešto novo svojem iskustvu.

Osvijestimo slijedeće:

  • naše pretpostavke utječu na opažanje
  • opažanje stvara uvjerenje
  • uvjerenje proizvodi iskustvo
  • iskustvo stvara ponašanje
  • to ponašanje sa svoje strane potvrđuje pretpostavke!

I tako smo se lijepo zavrtjeli u krug. Stvorili smo neku pretpostavku koja uopće ne mora biti istinita i kroz opažanje, uvjerenje, iskustvo i ponašanje potvrdili smo si tu pretpostavku.

Zanimljivo, zar ne?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *