60 dnevni izazov

Zašto sam se odlučila za 60 dnevni izazov?

U zadnje vrijeme počela sam dobivati na težini. Osjećam se tromo i imam manjak energije. Razmišljam o tome što mi to moje tijelo želi reći. Što se dogodilo da je počelo pretjerano akumulirati masnoću? Da li sam počela zanemarivati svoje tijelo lošijom ishranom i nedovoljnom tjelesnom aktivnošću ili/i su prisutni problemi emotivne prirode. Jedno je sigurno, nešto nije kako treba biti i treba napraviti retrospektivu. Treba biti potpuno iskren sam sa sobom i prihvatiti odgovornost za situaciju u kojoj se nalazimo. To nije jednostavno, ali jedino tako možemo uspješno izaći iz situacije u kojoj se nalazimo, a koja nam ne odgovara.

Obično kada se pojavi neki disbalans kod mene ili ljudi oko mene, prvo što provjerim je knjiga Louise Hay: Kako iscijeliti duh i tijelo. U ovom slučaju potražila sam što kaže za prekomjernu težinu i pronašla slijedeće:

Vjerojatni uzrok: Želja za zaštitom. Pretjerana osjetljivost.

Afirmacija: Božja me ljubav štiti. Uvijek sam sigurna i zaštićena.

Drugim rječima, kada se osjetimo uplašenima zbog neizvjesne budućnosti ili nedovoljno dobrima, mnogi od nas će radi potrebe za zaštitom dobiti višak kilograma. Vjerojatno ćemo prvo pomisliti koju ćemo dijetu isprobati i pretraživati po forumima koja nam daje najbolje rezultate.

Brojanje kalorija – ima li to smisla?

U svojim mlađim danima bila sam na mnogim dijetama i mogu reći da su sve potpuno neučinkovite, a objasnit ću i zašto. Zato jer ne radimo na svojim emocijama i rješavanju problema koji nas je doveo do toga, već nam je fokus na dijeti i debljini umjesto na onome što želimo biti, kako se želimo osjećati i kako želimo izgledati. Mi kad smo na dijeti brojimo svaki pojedeni zalogaj i zbog toga nam se javlja grižnja savjesti. Brojimo kalorije i nastavljamo omalovažavati sebe radi debljine i potrebe za još većom zaštitom (još više kilograma).  Zato ćete često puta čuti ljude da kažu da su skinuli 5 kg i kad su počeli normalno jesti su vratili te kilograme i nabacili još 2 kilograma.

fit za 60 dana

Prvi korak – prihvaćanje

Shvatili ste da vas odjeća počinje stezati i da ste se udebljali nekoliko kilograma. Molim vas da razmislite što si govorite kada se pogledate u ogledalo? Da li je vaš govor negativan ili pozitivan? Da li si govorite ružne stvari, poput fuj kako sam debeo/ debela. Odvratan/ odvratna sam. Gadi mi se ovo salo. Ne mogu se niti pogledati u ogledalo koliko se gadim sam/a sebi. Ili se u ogledalu pogledate sa ljubavlju i prihvaćanjem.

Vjerujem da će u većini slučajeva odgovor biti ovo prvo – negativan govor! To je važno osvijestiti i mijenjati. Sjetite se da je vaše tijelo jedini dom u kojem stanujete. Govorite mu s ljubavlju i suosjećanjem. Volite ga i poštujte jer vas služi. I ako niste zadovoljni svojim sadašnjim kilogramima jer se osjećate umorno i tromo, opet mu zahvalite i priznajte da je ono najbolje što može biti u ovom trenutku. Prihvatite se upravo takvi kakvi ste sada. Pogledajte se u ogledalo i kad se vidite osmijehnite se sami sebi. Kada počnete voljeti i poštivati sebe, započeti će i proces transformacije vašeg tijela. Razni su načini kako možete promijeniti svoja negativna uvjerenja. Možete otići na neke edukacije za osobni razvoj, možete otići na coaching, možete čitati knjige za osobnu transformaciju, možete meditirati, moliti ili sve to zajedno kao što sam ja radila.

60 dnevni izazov

Drugi korak – želja za promjenom

Slijedeći važan korak je želja za promjenom. Sve dok zaista ne donesete čvrstu odluku da ćete se promijeniti, ništa se neće dogoditi. Ja obično kada želim napraviti nekakvu promjenu u životu, razradim si detaljan plan. U ovom slučaju bi odredila koje ću sve aktivnosti poduzeti, kada ću ih poduzeti, što mi sve treba za tu promjenu i slično.

Bez obzira o kakvoj promjeni se radi, pristup mora biti cjelovit. To znači da trebate obuhvatiti tijelo, um i duh kako bi promijenili ono sa čime ste nezadovoljni. Razlog tomu je jer vi niste samo vaše tijelo, već ste spoj svega navedenoga, pa tako i trebate pristupiti kada radite na nekoj promjeni.

Važno je osvijestiti da svaka naša misao kreira našu budućnost. Ako si stalno govorimo da smo debeli, to ćemo i biti. Svatko od nas se ponekad uplete u životne okolnosti zbog kojih se osjeća nesiguran i počne sebe kritizirati mislima da nije dovoljno dobar. Negativne misli mogu biti vrlo opasne za čovjekovo zdravlje. Pogledajte samo iz knjige Louise Hay koje sve bolesti možete stvoriti kada ne volite i ne poštujete sebe i druge oko sebe, kada ste ogorčeni, zavidni, kritizirate sve i svakoga ili se ubijate grižnjom savjesti. Međutim dobra strana svega toga je da su to misli koje se mogu mijenjati. Put ka iscjeljenju je opraštanje svojih i tuđih grešaka i zahvalnost za trenutak u kojem se nalazimo i za sve ono što imamo i što nas okružuje.

Naša želja za promjenom treba rezultirati nekim planom akcija.

 

Treći korak – plan aktivnosti

Tjelovježba

Osim što ćete raditi na svojim emocijama, potrebno je pozabaviti se i tijelom u smislu planiranja tjelovježbi i režima ishrane. Kod planiranje tjelovježbi, pronađite ono što vam najviše odgovara. Ja vam mogu preporučiti dvije izuzetne aplikacije, jednu za vježbe joge (Track Yoga) i drugu za kardio vježbe (7 minutes). Ukoliko vam više odgovara vježbanje uz trenera i poticaj grupe, preporučam program Budi Fit Mama koji vodi Sunčana. Ona će vas naučiti kako da pravilno izvodite vježbe i motivirati vas da ustrajete u svojoj želji da budete fit. Idealno bi bilo da trenirate 4-5 dana u tjednu, da kombinirate treninge snage sa treninzima visokog intenziteta (tzv HIIT).

Režim prehrane

Osim tjelovježbe, važan je i režim ishrane. Pritom ne mislim na dijete koje možete naći po internetu već uravnotežen način ishrane koji najbolje odgovara vašem tijelu. Ovdje preporučam da se obratite liječniku koji se bavi holističkim pristupom čovjeku i da vam napravi preporuku ishrane upravo za vaše potrebe. Svaki organizam je drugačiji i ako ne “čujete” potrebe svog tijela i ne znate prepoznati znakove koje vam tijelo šalje, najbolje je porazgovarati sa stručnom osobom koja vam može pomoći osvijestiti što je najbolje za vas. Temelj moje ishrane bile su pšenična tjestenina, pšenična peciva, meso (piletina, svinjetina), da bi nakon pretraga na intoleranciju hrane, uvidjela da sam konzumirala mnoge namirnice koje mi nisu odgovarale i zbog kojih sam patila od nadutosti i loše probave. Zapravo problem je bio u tome što nisam slušala sebe i nisam osvijestila da se ne osjećam dobro zbog hrane koju sam uzimala. Kada sam počela izbacivati hranu koja ne odgovara mom organizmu, ali i uvoditi neke nove okuse poput heljde, prosa i integralne riže počela sam se puno bolje osjećati. Počela sam slušati svoje tijelo i prepoznavati ono što mi odgovara, i izbacivati ono zbog čega sam se osjećala loše.

Kod prehrane je važno biti svjestan onoga što konzumirate i kako to utječe na vas. Osvijestite da li se nakon što pojedete obrok osjećate puni energije ili se osjećate tromo i naduto. Ako je odgovor ovo drugo, znači da ste konzumirali nešto što vam ne odgovara i probajte to izbaciti.

Četvrti korak – akcija

Potrebno je donijeti odluku kada krećemo sa intenzivnim vježbanjem kako bi se doveli u željenu formu i preporučam određivanje roka u kojem to želimo postići. Tako sam ja donijela odluku da to bude izazov od 60 dana.

I krenula upravo danas sa prvim vježbanjem. U slijedećim postovima vam donosim detalje izazova.

Javite mi kako vam se svidio članak, imate li vi neke svoje metode i što vas motivira da se pokrenete!

Do slijedećeg posta, ljubim vas, Tamara

 

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *