Kako postaviti SMART cilj?

 

Tema današnjeg članka bit će postavljanje SMART ciljeva. Pojasniti ću vam što su SMART ciljevi i kako ih postaviti i ostvariti. Vjerujem da su mnogi od nas u svom životu postavili ciljeve poput: “Krećem u teretanu”, “Počinjem vježbati”, “Želim izgubiti na težini”, “Hodati ću više”, “Jesti ću zdravije” i slično. Međutim, najvjerojatnije se ništa od toga nije realiziralo iz razloga što ciljevi nisu bili dobro oblikovani. Osim toga takvi ciljevi nisu sadržavali elemente koji nam mogu pomoći da pratimo ono što smo do sada učinili i jesmo li na pravom putu da to ostvarimo. Dobro oblikovan cilj će nam dati dugoročnu viziju i kratkoročnu motivaciju. To će nam pomoći u fokusiranju na organizaciju vremena i resursa potrebnih za njihovo ostvarenje.

Kada točno znamo što želimo postići, znat ćemo gdje i na koji način trebamo fokusirati našu energiju.

Drugim riječima, postavljanje ciljeva daje nam smjernice koje akcije moramo poduzeti, a postizanje cilja daje nam osjećaj postignuća. Također, pomaže nam u postavljanju prioriteta i identificiranja područja u koja trebamo uložiti dodatni napor.

Postoji tehnika koja nam može pomoći u postavljanju ciljeva. Ta tehnika se zove SMART, te se ciljevi postavljaju temeljem SMART kriterija.

Akronim SMART nastao je od niza kriterija koji moraju biti zadovoljeni da bi naš cilj bio dobro oblikovan i dostižan.

 • S – (specific) specifičan

 •  M – (measurable) mjerljiv

 • A – (attainable) dostižan

 • R – (realistic) realističan

 • T – (time bound) vremenski ograničen

Postavljanje SMART ciljeva

 Ako definiramo cilj kako slijedi: „Želim zarađivati više novca“, ništa se neće dogoditi. Kako bi povećali šansu da se cilj ostvari, moram biti preformuliran u SMART cilj.

1. Neka vaš cilj bude specifičan i zapišite ga

Cilj trebate definirati i opisati vrlo specifično. Kako bi bio što specifičnije, potrebno je razmotriti slijedeća pitanja u našem cilju: „tko“, „što“, „gdje“ i „kada“.

Rečenica našeg cilja treba dati odgovore na sva gore navedena pitanja.

Na primjer:

 • „Do kraja 2017 godine (odgovor na pitanje kada), ja (odgovor na pitanje tko) ću zarađivati 240.000kn/ godišnje razvijajući nova softverska rješenja (odgovor na pitanje što), u Rijeci (odgovor na pitanje gdje)“.

2. Neka vaš cilj bude mjerljiv

Potrebno je odrediti opipljive mjere za vaš cilj. Razmislite što ćete vidjeti, čuti ili osjetiti kada postignete vaš cilj.

Vaš odgovor na ovo pitanje je način na koji ćete prepoznati da ste postigli cilj.

Bez definiranih mjera, kako ćete znati da ste bili uspješni?

Gore navedeni cilj je specifičan kao rezultat određivanja slijedećih vidljivih mjera:

 • Uplate od mojih 240.000kn/godišnje se polažu na moj bankovni račun svaki mjesec

 • Razvijam nova softverska rješenja

 • Živim u Rijeci.

Kada napravite popis vidljivih mjera vašeg cilja, puno lakše će vam biti oblikovati rečenicu koja će sažeti vaš cilj. Zapamtite važnu frazu: „ono što se ne može mjeriti, time se ne može niti upravljati“.

3. Neka vaš cilj bude dostižan

Za vas treba biti moguće ostvariti vaš cilj. Vi trebati biti sposobni ga ispuniti.

Dajem vam jedan primjer cilja koji je nedostižan:

 • „Moj suprug će zarađivati 240.000 kn /godišnje“

Kako bi cilj bio dostižan trebate ga preoblikovati. Neki od primjera su:

 • „Zarađujem 240.000 kn/ godišnje“ ILI

 • „Pomažem suprugu da zaradi 240.000 kn/ godišnje“

Naši ciljevi ne mogu biti oblikovani za druge. Moraju biti formulirani na način da mi imamo kontrolu nad njima i da ćemo preuzeti odgovornost da se oni ostvare.

Kako bi provjerili da li je vaš cilj dostižan, zapitajte se da li je za vas moguće ispuniti cilj i da li imate sve pod kontrolom što je potrebno da se cilj ispuni.

4. Neka vaš cilj bude realističan

Vaš cilj treba biti realističan.

Primjerice ako nikada niste radili kao programer, nije baš realistično da ćete raditi razvoj novih softverskih rješenja.

Naravno, vaš cilj treba biti motivirajući i izvući vas iz vaše zone komfora, međutim ne opet toliko velik da ćete izgubiti motivaciju kada ga budete pokušavali ispuniti.

5.  Neka vaš cilj bude vremenski određen

Vaš cilj treba imati rok do kada će se ispuniti. Tada ćete se fokusirati na to da se doista i dogodi.
Prilikom zapisivanja vašeg cilja svakako uključite i rok do kada se cilj treba ispuniti. Upitajte se do kada želite da cilj bude ostvaren.

Idemo sad definirati 3 SMART cilja

Sada kada smo prošli sve kriterije SMART ciljeva, predlažem da si definirate 3 cilja koja želite ostvariti u narednoj godini.

Napišite mi u komentarima ukoliko trebate pomoć sa procesom.

S ljubavlju, Tamara

 

2 Komentara

 1. Miki Waybright

  Odlican clanak! što mislite o web responzivnom dizajnu?

  • Hvala Miki. Da Vam odgovorim na pitanje, Web responzivni dizajn je neophodan u današnje vrijeme obzirom da mnogi vole pretraživati stranice putem mobitela.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *