Unijeti harmoniju i mir prakticiranjem Ho’oponopono

Danas vas želim upoznati sa Ho’oponopono tehnikom i kako unijeti u svoj život harmoniju i mir.

Što je Ho’oponopono?

Za one koji možda do sada nisu čuli o Ho’oponopono tehnici, ukratko ću pojasniti o čemu se radi. Ho’oponopono je drevna Havajska tehnika rješavanja problema i preuzimanja potpune odgovornosti za sve što nam se događa u životu. U Ho’oponopono-u brišemo programe iz vlastite podsvijesti i pronalazimo vlastiti mir.

Osim tradicionalne verzije, postoji i modernizirana verzija Morrnah Nalamaku Simeone. Ta moderna verzija se naziva Samo I-Dentitet Ho’oponopono (SITH).

U prošlosti bi se okupila cijela obitelj i tada bi jedan po jedan tražili oprost jedni od drugih. To je tradicionalni način prakticiranja Ho’oponopono na Havajima. Sada znamo da tamo vani nema nikog drugoga. To su samo naše misli o drugoj osobi i vlastita sjećanja o drugoj osobi. Sve ono što je izbrisano iz nas, briše se i iz drugih ljudi, naše obitelji, predaka, drugih ljudi sa kojima smo povezani. Briše se svugdje. Nije potrebno biti u prisustvu drugih da bi se tražio njihov oprost, već to možemo napraviti unutar nas samih. Sva sjećanja su u nama i kako čistimo, što god odlazi od nas, otići će i od njih. Ovo je modernizirana verzija Ho’oponopono.

Kada govorimo o preuzimanju potpune odgovornosti, ne mislimo samo na odgovornost vezanu uz nas same, nego i na sve što nas okružuje. Drugim riječima, potpuna odgovornost za vaš život znači da sve u vašem životu što vidite, čujete, okusite, dodirnete i osjetite je vaša odgovornost.

Skladniji život Tamara PerušićMabel Katz je u svojoj knjizi „Najlakši način razumijevanja tehnike Ho’oponopono“ napisala slijedeće:

„Znam da ćete, kada prakticirate Ho’oponopono, vidjeti rezultate i da ćemo svi imati koristi. Uz Ho’oponopono ćete naučiti preuzeti 100% odgovornosti. Ho’oponopono pomaže otpustiti onaj dio vas koji niste vi, tako da možete spoznati tko ste zapravo i zaljubiti se u sebe.

Samo kada volite sebe i prihvaćate sebe možete voljeti i prihvaćati i druge. Kada se pronađete, otkrit ćete svoju strast. Kada pronađete svoju strast i vjeru, otkrit ćete svoju svrhu. Kada otkrijete svoju svrhu i činite ono što volite, doći će i novac.

Kada ćete raditi ono što volite, bit ćete sretni. Shvatit ćete da ste na pravom mjestu u pravo vrijeme, a da se isto događa i drugima. Shvatit ćete da je 100% odgovornost Najlakši put za postizanje mira, sreće, ljubavi, obilja i uspjeha.“

Kada tako počnemo gledati na život, javlja se potpuno novo iskustvo života. Ono čemu težimo je biti u nuli, bez ikakvih programa i podataka koji u nama izazivaju nemir. Jedino što nas može povrijediti su naše misli.

Kako unijeti harmoniju i mir?

Kako to postići? Kako izgleda proces čišćenja i što trebamo raditi da bi se iscijelili?

Ljubav, opraštanje, pokajanje i zahvalnost su jedine sile koje su nam potrebne – a one imaju nevjerojatnu snagu.

Govorimo „volim te“, „žao mi je“, „molim te oprosti mi“ i „hvala ti“ djetetu u nama koje je bilo zanemareno i opterećeno krivim razmišljanjima i pogrešnim identitetom. Zapravo mi ne trebamo ni vjerovati niti osjećati bilo što od toga, da bi to radilo. Jedino što je potrebna naša voljnost da govorimo te fraze.

3 jednostavna koraka za prakticiranje Ho’oponopono

PRVI korak – preuzimanje 100% odgovornosti za sve što nam se događa u životu

Ovo može izgledati zastrašujuće, no to ne trebamo shvatiti kao da smo i krivi za nešto. Naime, sve što se pojavljuje u našoj realnosti – već postoji u nama. Sve su podaci koji se ponavljaju i dolaze nam kako bi imali priliku da ih očistimo i obrišemo. Odgovornost nas oslobađa jer nam daje mogućnost da promijenimo sve ono što nije dobro u našem životu.

DRUGI korak – stalno čišćenje

Čišćenje u Ho’oponoponou najčešće se radi ponavljanjem „Hvala“ i „Volim te“. To treba ponavljati stalno, bez prestanka. Ponekad će naš um htjet preskočiti ovu aktivnost, no treba biti strpljiv i nakon nekog vremena to će postati automatizam.

TREĆI KORAK – nemati očekivanja

Trebamo imati povjerenje u proces, ali ne i očekivanja da će se problemi riješiti na točno zamišljen način koji mi mislimo da je najbolje i u nekom određenom periodu.  Mi trebamo raditi svoj dio i čistiti i imati povjerenja u višu silu koja zna što je najbolje za nas i to nam daje.

Zapravo je izazov odreći se želja i imati povjerenje da će sve biti dobro, koliko god nam se u ovom trenutku činilo loše. Čišćenjem ćemo postati svjesniji sebe i svojih stvarnih potreba, potreba naše duše, a ne našeg ega.

Skladniji život Tamara Perušić

Voleći sebe je najbolji način da se poboljšamo, a kako poboljšamo sebe tako se i poboljšava svijet oko nas.

Objasnit ću vam na jednom primjeru kako to radi. Neki dan mi je jedan kolega poslao mail koji je bio nepristojan i napadajući. U prošlosti, dok nisam upoznala Ho’oponopono bi to primila vrlo emocionalno, najčešće braneći se ili napadajući tu osobu natrag. Kad samo primila ovaj mail, odlučila sam koristiti Ho’oponopono, u sebi govoreći „žao mi je“, „molim te oprosti mi“, „hvala ti“ i „volim te“. Nisam to rekla nikome, samo sam radila proces iscjeljenja u sebi. Nakon nekog vremena napisala sam mu odgovor na njegov mail i on mi se povratno javio sa prijateljskim „hvala ti“.

Dr. Joe Vitale kaže: „ kada god želite poboljšati nešto u svom životu, postoji samo jedno mjesto u koje trebate pogledati: unutar vas samih. I kada pogledate u svoju nutrinu, činite to s ljubavlju“.

Probajte i vi

Ohrabrujem vas da probate ovu tehniku u bilo kojoj situaciju u kojoj ne osjećate mir i voljela bih čuti vaše komentare o tome.

Hvala i volim vas,

Tamara

3 Komentara

  1. Hvala hvala hvala da sam došla do hooponoopona
    Promjenio mi se život, zahvalna sam na svakom malom koraku koji me vodi u nekea bolja i sretnija mjesta.

    hvala volim vas

    • Jako mi je drago to čuti Irena. Hooponopono je zaista divna iscjeljujuća tehnika. Želim vam mnogo boljih i sretnijih trenutaka u životu jer to zaslužujete.

  2. Mirko Radovan

    Zasto ne pokrenti vlastiti posao,a ne cijelog zivota biti u sijeni?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *