Kada je vrijeme za promjenu posla?

Da li nam je potrebna promjena posla

Vjerojatne ste se i sami našli barem jedanput u situaciji da razmišljate o promjeni posla. Potom ste pronašli sto i jedan razlog zašto ga ne bi promijenili. Razlog tomu je naravno strah od promjene jer je u našoj ljudskoj prirodi da težimo ka sigurnosti.

Sigurnost često tražimo u svijetu izvan nas samih, oslanjajući se na druge osobe, stvari koje posjedujemo, umjesto da je potražimo unutar nas samih. Često puta važnije nam je tuđe mišljenje od našeg, iako nitko nema naša iskustva niti je hodao u našim cipelama. Primjer toga je kada ste nesretni odabirom posla, i zbog obitelji ga ne mijenjate jer se njima taj posao sviđa i oni su sigurni da je takav izbor najbolji za vas. I zbog toga se vi iz dana u dan budite s grčem u želucu jer niste sigurni u sebe i ne slušate taj unutarnji glas koji vrišti u vama i traži promjenu. Poslušajte ga i radite ono za što ste rođeni. Svatko od nas rođen je sa nekim darom. Prigrlite taj svoj dar ili više njih i živite život kakav želite i zaslužujete.

Ukoliko vam je teško donijeti odluku ili si razjasniti koji je vaš put kojim bi trebali krenuti preporučam tehnike meditacije ili neke sportske aktivnosti kada ste najviše u doticaju sa samim sobom. Kako vam trčanje može pomoći u pronalaženju odgovora pročitajte ovdje.

vjeruj u sebe

Također, kada govorimo o poslu, važno je osvijestiti i prihvatiti da ne postoji sigurnost posla. Prošla su vremena koja su jamčila siguran posao do mirovine. Kada i to razumijemo, lakše ćemo se odlučiti na promjenu i prihvatiti je kao nužnu onog trenutka kada više ne osjećamo povezanost sa onim što radimo.

Kada je vrijeme za promjenu posla?

Kada nam posao postane navika i svaka promjena nam teško pada, vrijeme je za promijeniti posao. S obzirom da većinu svog dana provodimo na poslu, važno je da pronađemo ono što nas veseli, što volimo raditi, gdje se osjećamo cijenjeno i gdje imamo priliku za rast i razvoj.

Ukoliko osjećamo da nas taj posao više ne motivira, potrebno je definirati probleme koji nas sputavaju, napraviti plan i potom promijeniti posao.

volite ono što radite

Neki od razloga za promjenu posla

  1. Poduzeće loše posluje, korisnici odlaze, vjerojatnost stečaja i da ćete uskoro izgubiti posao.
  2. Loš odnos sa nadređenim ili kolegama koji se ne mogu više popraviti.
  3. Nemogućnost napredovanja do pozicija koje su vam interesantne.
  4. Zbog privatnih razloga ne odgovara vam više taj posao, npr preselili ste se izvan grada i niste dobro prometno povezani sa lokacijom na kojoj sada radite.
  5. Opseg posla je toliko narastao da nosite posao svakodnevno doma i time ozbiljno zanemarujete svoj privatni život.
  6. Vaš posao vas više ne veseli, ne osjećate radost odlaska na posao, štoviše ustajete s grčem u želucu jer morate otići na posao.
  7. Izloženi ste stresu koji je počeo utjecati na vaše zdravlje. Također i na odnose sa članovima obitelji. Izgorijevate na poslu.
  8. Nedostaje vam izazova i više odgovornosti za koje imate potencijal.

vrijeme za promjenu

“Ako nisi zadovoljan tamo gdje se trenutno nalaziš, pomakni se – nisi drvo” – Jim Rohn

Ako ste se odlučili za promjenu posla, napravite plan što i kako dalje. Dajte si dovoljno vremena da pronađete vaš posao iz snova. To može biti 3 mjeseca, 6 mjeseci, a možda i godinu dana.

Kada budete odlazili sa sadašnjeg posla, rastanite se u miru i dobrim odnosima. Sve se događa sa određenim razlogom i ako je netko uzrokovao vašu odluku za promjenom posla, budite mu zahvalni jer vas sigurno čeka još nešto bolje. Možda će baš ta osoba u budućnosti biti vaš klijent ili netko tko vam može pomoći sa vašim novim poslom, a čak i da se nikada više ne vidite, svakako će odlazak u miru biti puno ugodniji i zdraviji za vas, od odlaska sa lošim i otrovnim mislima.

radite ono što volite

Radite ono što volite, ja vjerujem u vas i ispunjenje vaših snova.

S ljubavlju, Tamara

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *