Ex tempore Sorica

Blog

Likovna manifestacija – Ex tempore Sorica

Ex tempore Sorica održao se 07. i 08.10.2023 godine u mjestu Sorica. Ovo je prvi put da sam bila na ovako jednoj likovnoj manifestaciji i bilo je fenomenalno. Od organizacije, smještaja, prirodnog okruženja pa do kolega slikara sa kojima je bilo inspirativno družiti se u ta dva dana.

Mjesto Sorica

Na dva i pol sata vožnje od Zagreba nalazi se prekrasno mjesto Sorica. Okruženo je planinama i šumom i prostranim livadama. Šetajući kroz Soricu kao da ste došli u neko drugo vrijeme, daleko od užurbanosti i automobila.

Sorica je rodno mjesto Ivana Grohara (1867-1911), poznatog slovenskog slikara. Oko 1900. godine bio je poznat po motivima sakralnih tema. Od 1902 – 1905 slikao je u kasnoromatičnom duhu dodavajući secesijske elemente (Postojnska jama, 1906). Slikao je i krajolike te je autor prve moderne slike u slovenskom pejzažnom slikarstvu (Proljeće 1903). Od 1905. je slikao impresionističke radove (Škofja Loka u snijegu 1905, Štemarski vrt 1907). Uz R. Jakopiča i M. Jamu bio je začetnik slovenskog impresionizma.

Zahvaljujući ovom prekrasnom kraju i činjenici da je ovdje rođen veliki slovenski slikar, to je mjesto bilo odličan odabir za ex tempore.

Ex tempore

Za ex tempore nas se prijavilo 16, od toga je nas petero došlo iz Hrvatske, dok su ostali sudionici bili iz Slovenije. Bili smo smješteni u sobe, po dvije i tri osobe. Ja sam bila smještena sa mojim dragim kolegicama, slikaricama Ružicom i Anom, u prekrasnom velikom apartmanu Gostišća Tolc.

Tema ex tempore je bila pejzaž Sorice, pa smo nas tri prošetale malo dalje od apartmana kako bi pronašle idealno mjesto za slikanje. Na rame smo nabacili tzv. koze, ponijele mdf ploče, platno, slikarski pribor i dekice na kojima ćemo provesti dan.

U subotu smo slikali od 12:00 do 18:00 h i potom u nedjelju od 09:00 do 13:00 h. Vrijeme je bilo prekrasno i toplo. Dok smo slikale samo su se čule ptičice i povremena zvona crkve. Rijetki prolaznici bili su vrlo ljubazni i lijepo s nama popričali. Sa ponosom su govorili o slikaru Groharu i ovom predivnom kraju.

Inspirirane prirodom, naslikale smo lijepe pejzaže koje smo s ponosom ponijele doma i stvorile uspomene kojih ćemo se dugo sjećati.

Podijelite post