Fašnik

Blog

Stiglo je i to doba godine – fašnik – kada možemo postati bilo što i bilo tko. Fašnik odnosno poklade, maškare, mesopust i karneval su neki od naziva kojima označavamo doba kada se pretvaramo u nekog drugog. To je doba preobrazbe gdje možemo biti bilo tko bez osude. Stavljamo na sebe maske, kostime, ubacujemo se u ulične povorke, plešemo, jedemo krafne i zabavljamo se.

Povijest fašnika

Tradicija obilježavanja fašnika vuče svoje korijene iz kršćanstva. U 9. stoljeću je bila propisana crkvena mjera da se ponedjeljkom i utorkom uoči Pepelnice posti. Nedjelja koja prethodi Pepelnici nazvana je bezmesna nedjelja, pa je otuda naziv mesopust (latinski Carne Vale – zbogom meso). Doba fašnika je vrijeme prije korizme, perioda odricanja i čišćenja. U nekim krajevima fašnik traje danima, negdje i tjednima, a obavezno završava utorkom, prije blagdana Pepelnice ili Čiste srijede.

Osim naziva mesopust, karneval, poklada, maškare, kurent; u sjevezopadanim krajevima Hrvatske gdje i ja živim, uobičajen je naziv fašnik. Nastao je pod germanskim utjecajem. Postoje dva tumačenja ove riječi, jedno da dolazi od riječi Fasten (postiti), a drugo da dolazi od riječi Fasching (isprazniti zadnu čašu prije posta).

U urbanim sredinama organiziraju se velike maskirane povorke, plakati, transparenti. Svatko se za sebe maskira, organizira se ples pod maskama, dječije karnevalske priredbe. Najpoznatiji su Samoborski fašnik i Riječki karneval.

Izvor slike: povijest.hr – Samoborski fašnik kroz povijest

S druge strane, u ruralnim dijelovima se muškarci maskiraju u iste krznene ili runene kostime, imaju obješena zvona, mažu se čađom i posipaju pepelom. Najpoznatiji su Cvetlinski kurenti, Halubajski zvončari…

Izvor slike putni kofer – halubajski zvončari

Slika Tko sam ja?

Slika Tko sam ja? nastala je zahvaljujući pozivu na natječaj – 16. Likovna nagrada Ex-tempore Karneval Ptuj 2024. Ovo je najveća umjetnička manifestacija u sklopu tradicionalnog slovenskog Kurentovanja i bila mi je izuzetna čast sudjelovati na tom Ex-tempore.

Tema nam je bila: karneval, kurent, karnevalske maske, proljeće i slobodna tema.

Sliku sam nazvala Tko sam ja. Ženska osoba u crvenoj haljini sa prekrasnim šeširom nosi masku na licu, dok drugu masku drži u ruci. Samo rijetki znaju tko je zapravo osoba ispod te maske.

Slika: Tamara Perušić, Tko sam ja?, akril na platnu, 50×70 cm

Sve prijavljenje slike za ex-tempore možete pogledati u katalogu. Više informacija o ex-tempore i radovi prijašnjih umjetnika dostupni su na linku.

Podijelite post