Gustav Klimt: Umjetničko putovanje kroz život i djelo

Blog

Moja slika inspirirana njegovim radom

Gustav Klimt je jedan od slikara koji je utjecao na moj umjetnički razvoj. Pogotovo me se dojmila njegova zlatna faza. Iz tog razloga vrlo rado smo potegnuli do Beča na Immersive Exibition da pogledamo njegov život i djelo na drugačiji iskustveni način.

Jedna od mojih slika inspirirana je Klimtovom slikom “Tri doba žene”.

Naslikala sam majku sa dvoje djece. Inspiracija za tu sliku je bezgranična ljubav koja se rodila rođenjem mojih blizanaca.

Originalna slika malo je drugačija. Djelo prikazuje žene u različitim godinama života, simbolizirajući životni ciklus. Njih tri su na sredini platna i središnja su točka djela. Pozadina nema dubinu, zbog čega slika izgleda dvodimenzionalno. Boje su neutralne. Postoje dvije okomite aure u kojima su žene. Dvije mlađe figure su u plavoj auri koja ima tekući uzorak hladnih boja. Starica je sama u auri, a ispunjena je manje tekućim uzorkom s jasnijim odvajanjima u dizajnu. Boje ove aure su topli, zemljani tonovi koji su u kontrastu s hladnim bojama druge aure. Žena i aure se lagano preklapaju. Noga mlade žene ide iza lijeve aure, a glava starice dolazi ispred desne aure.

Najmlađa figura, dijete, povezana je s mladom ženom koja je njezina majka. Njih se dvije jedino dodiruju. Također imaju prozirnu plavu tkaninu spuštenu niz noge. I dijete i njezina majka imaju zatvorene oči. Mlada žena oko glave ima cvijeće koje predstavlja proljeće. Njezina je kosa svijetla i voluminozna, u kontrastu s onom starice, koja je odvojena od druge dvije žene. Glava joj je okrenuta prema dolje. Učinci starosti vidljivi su kroz njezinu opuštenu kožu, napuhan trbuh i istaknute vene. Razlikuje se od druge dvije i po tome što su joj prikazana oba stopala. To je učinjeno kako bi gledatelj mogao sagledati utjecaj starenja u potpunosti.

Tri doba žene (1905), ulje na platnu 180x180cm, Galleria Nazionale d’Arte Moderna, Rome

O Gustavu Klimtu

Klimt je bio je austrijski simbolistički slikar, poznat je po svom posebnom stilu koji je premostio jaz između tradicionalne i moderne umjetnosti. Zahvaljujući svom talentu i inovativnom pristupu, ostavio je neizbrisiv trag u svijetu umjetnosti. Od njegovih ranih borbi do njegovih trijumfa i kontroverzi, Klimtov život i rad su put razvoja kreativnosti, individualnosti i umjetničkog izražavanja.

Njegov rani život i početak stvaranja

Rođen je 14. srpnja 1862. u Baumgartenu, predgrađu Beča u Austriji. Bio je drugo od sedmero djece u obitelji niže srednje klase.

Umjetničko putovanje započelo je kada su on i njegov brat Ernst, zajedno s prijateljem Franzom Matschom, osnovali tvrtku “Company of Artists”, koja je imala za cilj stvaranje murala i dekorativne umjetnosti. Ovaj je pothvat obilježio njegov rani ulazak u svijet umjetnosti i postavio temelje za njegov budući uspjeh. Formalnu izobrazbu dobio je na Bečkoj školi za umjetnost i obrt.

Klimtova izloženost klasičnoj i povijesnoj umjetnosti tijekom obrazovanja utjecala je na njegove kasnije radove.

Secesijski pokret i osnivanje Bečke secesije

Krajem 19. stoljeća Klimt je postao ključna figura pokreta secesije, skupine austrijskih umjetnika koji su se pobunili protiv konzervativnog pristupa priznatih umjetničkih institucija.

Na Klimtov rad duboko su utjecali različiti izvori, uključujući pokret secesije. Godine 1897. postao je suosnivač Bečke secesije, avangardnog umjetničkog pokreta čiji je cilj bio promicanje inovativnih i nekonvencionalnih umjetničkih oblika.

Ti su utjecaji jasno vidljivi u njegovim ranim radovima, koje karakteriziraju složeni detalji, tekuće linije i fascinacija ljudskim oblikom.

Klimt, zajedno s drugim umjetnicima istomišljenicima, nastojao se osloboditi akademskih ograničenja i stvoriti novi umjetnički jezik.

Pionirski stil Gustava Klimta

Klimtov stil karakteriziraju dekorativni i zamršeni uzorci, često ukrašeni zlatnim listićima. Najpoznatiji je po svojim portretima i alegorijskim djelima koja prikazuju ljudski oblik na izrazito ukrasan i simboličan način. Njegovi subjekti često su prikazani u eteričnom okruženju nalik na snove, stvarajući ozračje koje briše granicu između stvarnosti i fantazije.

Zlatna faza i “Poljubac”

Jedno od Klimtovih najznačajnijih razdoblja je njegova “Zlatna faza”, tijekom koje je u svoja djela ugrađivao zlatne listiće i zamršene uzorke. Ova je faza proizvela neke od njegovih najslavnijih slika, uključujući remek-djelo “Poljubac”.

Na toj slici par je prikazan u intimnom zagrljaju, okružen svjetlucavom zlatnom pozadinom. Senzualnost i simbolizam slike čine je trajnim simbolom ljubavi i ljudske povezanosti.

Fantastična izložba Gustav Klimt – Immersive Experience

Kontraverze i nasljeđe

Unatoč svojim umjetničkim postignućima, Klimt se tijekom svoje karijere suočavao s kontroverzama. Njegovi provokativni i senzualni prikazi ljudskog tijela, zajedno s njegovim odmakom od tradicionalnih akademskih normi, često su dovodili do javnog bijesa i kritika. Međutim, njegova predanost svojoj umjetničkoj viziji i uloga u oblikovanju bečke secesije učvrstila je njegovu ostavštinu.

Utjecaj Gustava Klimta

Život i djelo Gustava Klimta i dalje osvajaju ljubitelje umjetnosti. Njegova sposobnost spajanja tradicionalnih tehnika s avangardnim elementima rezultirala je stilom koji ostaje bezvremenski i inovativan. Kroz njegovo istraživanje tema kao što su ljubav, ljepota i ljudsko iskustvo, Klimtova umjetnost prepoznata je među publikom kroz generacije.

Podijelite post