Oslobodite se stresa uz pomoć crtanja!

Blog

Dragi ljubitelji umjetnosti,

oslobodite se stresa uz pomoć crtanja!

Danas želim podijeliti s vama jedan praktični savjet kako uz pomoć crtanja možete smanjiti stres i pronaći unutarnji mir. Svi znamo koliko stres može utjecati na naše svakodnevne živote, pa zašto ne bismo iskoristili umjetnost kao alat za opuštanje i balansiranje naših emocija?

Jedna od najefikasnijih i najpristupačnijih tehnika za oslobađanje od stresa kroz crtanje je stvaranje mandala. Mandale su kružni crteži s ponavljajućim uzorcima koji se koriste u mnogim kulturama za meditaciju i postizanje ravnoteže.

Kako nacrtati mandalu?

1.korak – priprema

   – Pronađite miran kutak gdje se možete opustiti.

   – Pripremite papir, olovke, flomastere ili bojice. Možete koristiti i šablone za crtanje mandala ako ih imate.

Dodatni savjet:

  • upalite mirisnu svijeću
  • pustite opuštajuću muziku

2. korak – crtanje kruga

   – Započnite crtanjem kruga u sredini papira.

Možda se pitate zašto baš krug. Krug simbolizira univerzum i predstavlja centar vašeg fokusa.

   – Unutar kruga počnite crtati jednostavne oblike poput točkica, linija, krivulja i geometrijskih uzoraka. Neka vaša ruka slobodno vodi.

3. korak – razvijanje uzoraka

   – Polako proširujte svoj dizajn prema van, dodajući sloj po sloj novih uzoraka. Neka svaki sloj bude drugačiji, ali neka svi zajedno čine harmoniju.

4. korak – boje

   – Kada završite s crtanjem, počnite bojati mandalu. Koristite boje koje vas smiruju i čine sretnima. Bojenje mandala je ključni dio procesa, jer vas dodatno opušta i pomaže vam fokusirati se.

Dodatni savjet:

  • boje birajte intuitivno, one koje vas u tom trenutku najviše privlače

5. korak – svjesno disanje i opuštanje

   – Dok crtate i bojite, dišite duboko i opuštajte se. Pustite misli da teku i usredotočite se na sadašnji trenutak. Neka crtanje mandale bude vaša meditacija.

Kako nam pomaže crtanje mandale?

Ponovljeni uzorci i kružni oblik mandale pomažu umiriti um i tijelo i time smanjuju stres.

Crtanje mandala zahtijeva pažnju, što pomaže u poboljšanju koncentracije.

Proces stvaranja mandala omogućava vam da se povežete sa svojim unutarnjim ja i istražite svoje emocije.

Mandale nam mogu pomoći u balansiranju naših energetskih centara. S mnogo pažnje i ljubavi nacrtala sam mandale za svaki pojedini energetskih centar i uprogramirala u njih afirmacije koje podržavaju upravo taj centar. Provjerite ponudu i intuitivno odaberite jednu ili više mandala.

Podijelite svoje mandale

Vrlo rado bih vidjela vaše prekrasne mandale! Podijelite ih na društvenim mrežama i tagirajte Facebook stranicu Tamara Art ili Instagram profil Tamara Perusic Art. Vaši radovi mogu inspirirati i druge da se upuste u ovu umirujuću umjetničku praksu.

Hvala vam što ste dio naše umjetničke zajednice. Nadam se da će vam ovaj savjet pomoći u pronalaženju mira i radosti kroz crtanje. Do sljedećeg puta, neka vaša umjetnost bude odraz vaše duše.

S ljubavlju,

Tamara

Podijelite post