Posjet muzeju

Blog

Posjet muzeju može biti ugodno ili frustrirajuće iskustvo, sve ovisi o tome kako tome pristupite.

Ispričat ću vam jedno moje iskustvo. Išla sam na izložbu sa kolegicom, međutim sviđale su nam se različite stvari. Osim toga ona se jako dugo zadržavala pred nekim djelima što nas je dovodilo u rizik da nećemo stići obići ono što smo zacrtale. Jednostavno nismo imale dogovorenu strategiju što je mene frustriralo.

Sada kada idem u muzej odmah se dogovorim oko strategije obilaska i gdje se nađemo i više nema neugodnih iskustava.

Ukoliko razmišljate o tome da s prijateljem odete u posjet muzeju, pročitajte u nastavku kako izvući najbolje iz toga.

Kako bi dobili najviše iz muzeja, prvi korak je razrada posjeta muzeju. Naime zbog velike količine izloženih radova često nas može preplaviti i opteretiti odlazak u muzej jer previše se toga može vidjeti. Bez prave strategije razgledavanja izložbe i uživanja u njoj, nerijetko se događa da nas svlada umor i nezadovoljstvo.

To možemo spriječiti na slijedeći način;

Prije nego odete u posjet muzeju s prijateljem, unaprijed odlučite koje kolekcije ćete razgledati. Po ulasku u svaku izložbenu sobu, podijelite se i dogovorite točno vrijeme gdje i kada ćete se naći.

Prilikom razgledavanja, suzdržite se od bilo kakvih prosudbi. Promotrite sliku, skulpturu ili instalaciju svježim očima. Ime umjetnika i naziv djela pogledajte tek nakon što ste djelo neko vrijeme promatrali.

U dnevnik pribilježite što vam se najviše svidjelo kod određenog umjetničkog djela. Zabilježite koja djela su vam se posebno svidjela.

Tada se nađite sa prijateljem i podijelite svoje utiske o najistaknutijim djelima u nekom prostoru.

Usredotočenost na ono što vas privlači kod nekog rada, pojačat će vaše divljenje i užitak. Također, imat ćete koristi od perspektive vaših prijatelja. To vam može ojačati vaše divljenje prema nekim slikama, ali i vašem prijatelju/ prijateljici.

Podijelite post