Slikarska tehnika pouring

Blog

Probajte nešto novo – tehnika pouring

Pouring je slikanje akrilnim bojama u koje je umiješan medij i kojom se stvaraju zanimljivi slobodni uzorci u fluidnim kompozicijama. Bilo da ste iskusni umjetnik koji želi nešto novo isprobati ili potpuni početnik koji traži kreativni način izražavanja, ova tehnika će vam ponuditi velik broj mogućnosti. 

U ovom postu pisat ću o akrilnom pouringu, pojasniti vam osnove tehnike i potreban materijal kako bi i vi mogli isprobati ovu zanimljivu tehniku.

Što je akrilni pouring

Slikanje akrilnim pouringom, koja se često naziva i fluid art ili razlijevanje akrila, moderna je umjetnička tehnika. Akrilne boje miješaju se s medijem za pouring kako bi se dobila tekuća konzistencija. Kada se boja izlije na platno ili drugu površinu, ona se širi, te interakcijom s drugim bojama ona stvara nepredvidive i vizualno zanimljive slike. Rezultat je apstraktno djelo, na koje kasnije možete doslikati i prepoznatljive oblike i dobiti jedinstvene neponovljive slike.

Potreban materijal

Za ovu tehniku potrebno je osigurati slijedeći materijal:

Akrilne boje – odaberite boje koje vas najviše inspiriraju i od kojih ćete napraviti prekrasne slike.

Medij za pouring – vašoj boji daje pravu konzistenciju za razlijevanje. Također pomaže u sprječavanju pucanja dok se vaše umjetničko djelo suši.

Platno ili druga podloga – odaberite platno ili neku drugu površinu na koju ćete izliti boje. Osobno sam radila sa platnom i MDF pločama i preporučila bih platno jer se lakše kontrolira prilikom razlijevanja i brže suši.

Čaše i štapići za miješanje – trebat će vam čaše u kojima ćete miješati boje s pouring medijem i štapići ili paletni noževi za miješanje.

Paletni nož, lopatica, plastična žlica – svi ovi alati mogu poslužiti za miješanje boja, stvaranje jedinstvenih efekata ili nanošenje boje na platno.

Najlon ili tkanina – za zaštitu radnog prostora, jer izlijevanje može postati neuredno, pa da vam je kasnije lakše za pospremiti.

Rukavice za jednokratnu upotrebu – da vam ruke ostanu čiste tijekom procesa izlijevanja.

Kuhinjski brener ili neka puhalica (npr sušilo za kosu) – mogu se koristiti za uklanjanje mjehurića zraka i stvaranje zanimljivih tekstura.

Osnovne tehnike

Dirty pouring – u jednoj čaši dodajte različite boje koje su prethodno pomiješane sa medijem i potom sve odjednom izlijete na platno. Najbolje je dodavati boju u sredinu kako bi se stvorili koncentrični krugovi. Potom pripremite platno na kojem nanesete jednu boju prethodno pripremljenu sa medijem, a koja će biti podloga. Na sredinu platna izljevate boju. Nagnite platno kako bi boje tekle i stapale se.

Flip Cup Pour – Slično je prethodnoj tehnici. Boje se dodaju u jednu čašu a potom se čaša okrene na platno, stvarajući zanimljive uzorke. Naginjete platno kako bi boje tekle i stapale se.

Swipe tehnika – nakon izlijevanja boje na platno, paletnim nožem nježno prijeđete preko boje stvarajući dinamične linije i pokrete.

Dutch Pour – u ovoj tehnici dodajete sloj na sloj boje. Potom je raspušete sušilom za kosu ili slamčicom kako bi stvorili zanimljive efekte.

Recept za pouring

Postoje razni recepti na internetu i probala sam mnoge.

Osobno mi je najbolji slijedeći omjer:

1 dio akrilne boje

2 dijela kupljenog pouring medija 

1 dio vode 

Sve naravno ovisi i o akrilnoj boji koju kupujete. Neke su boje rijeđe, pa treba smanjiti količinu vode. Boja mora biti tekuća da se može razlijevati, ali nikako rijetka.

Da bi dobili efekt izgleda stanica, kao što možete vidjeti na nekim od mojih slika, potrebno je dodati nekoliko kapi silikonskog ulja (2-3 kapi). Preporučila bih umiješati silikon samo u jednu boju.

Podijelite post