Zašto sam naslikala ples na plaži?

Blog

Dječja razigranost

Sjetite se vremena kada ste se bezbrižno igrali, smijali bez razloga i na svijet gledali kao čudesnu avanturu. Taj osjećaj slobode i radoznalosti nekako se izgubi dodavanjem godina, a sve više nas zaokupljaju brige, odgovornosti i stres.

No je li moguće zadržati tu dječju razigranost, tu iskru koja nas čini živima?

Dječja razigranost nije samo želja za povratkom u doba kada nismo nosili razne terete života, već i spoznaja da su ta energija i mentalitet ključ za ispunjen život i sreću. U djetinjstvu smo najviše u kontaktu sa svojom autentičnošću i najbliži smo svojim istinskim željama i radostima. Zato održavanje veze s našim unutarnjim djetetom omogućava da zadržimo osjećaj čudesnosti svijeta oko nas.

Ples na plaži

Ples na plaži je simbol te slobode i dječje radosti. Plaža je mjesto gdje se susreću nebo, more i obala, gdje se povezujemo s prirodom na jedan poseban način. Kroz ples mi otpuštamo kočnice i terete iz tijela i uma i izražavamo slobodu kroz pokrete. Bez pravila i ograničenja, uz šum mora i ritam valova, osjećaj pijeska pod nogama i nebo koje se spaja s horizontom.

Plešući bezbrižno i razigrano na plaži, vraćamo se osnovama iz djetinjstva, kada smo skakali u plićaku, pjevali i igrali se u pijesku. Plešući tako dopuštamo sebi da budemo prisutni u trenutku i to postaje naša meditacija, naša veza s unutarnjim djetetom koja uvijek žudi za slobodom i radosti.

Ova slika nam je podsjetnik

  • da zadržimo dječju razigranost u svim aspektima našeg života,
  • da se svaki dan suočimo s otvorenim umom i srčanošću,
  • da prigrlimo neizvjesnost i da se smijemo iz dubine duše i
  • da nikada ne dozvolimo da netko uguši našu spontanost i kreativnost.

Biti dječje razigran ne znači biti neodgovoran, već biti autentičan, otvoren i ispunjen ljubavlju prema životu.

Detalji o slici

Tehnika: akril na platnu

Dimenzija: 60×80 cm

Ovu sliku sam izlagala na skupnoj izložbi u Hrvatskom likovnom društvu. Više o izložbi pogledajte ovdje.

Kako slika izgleda u ambijentu?

Podijelite post