Claude Monet slikar i vrtlar

Blog

Claude Monet slikar i vrtlar, jedan je od najpoznatijih impresionista. Rođen je u Parizu 14.11.1840., a umro je 6.12.1926.

Djetinjstvo je proveo u La Havreu gdje je radio kao crtač karikatura. Posebno je na njega utjecao Eugene Boudin, pejzažist kojega su zanimale scene primorskih gradića sjeverne Francuske. Boudin ga je potaknuo da izađe u prirodu, da je promatra i potom slika ono što vidi u pojedinom trenutku. Zahvaljujući tome Monet je promijenio svoje viđenje umjetnosti i kako ona može nastajati, a jednom je izjavio: „Bilo je to kao da mi je veo skinut s očiju; razumio sam. Shvatio sam što slika može biti.“

Pod utjecajem E.Maneta i G.Courbeta slikao je figure u prirodi (Doručak u prirodi, 1865; Žene u vrtu, 1866). Potom su mu uzori postali W.Turner i J.Costable od kojih je preuzeo način upotrebe boja i svjetlosti. Efektima svjetlosti je želio ostvariti vizualni prikaz trenutka što ga je odvelo do slobodne interpretacije svijeta kao vlastitog subjektivnog događaja.

Čest motiv njegovih ulja na platnu bila je njegova prva žena Camille. Kroz njen lik je promatrao figure i pokret. Sa Camille je imao dva sina, ali kad im se rodio drugi sin 1878. godine njeno zdravstveno stanje se pogoršalo i umrla je godinu kasnije.

Slika gore: Claude Monet,  Camille Monet et un enfant au jardin, 1875, ulje na platnu, 55.3 x 64.7 cm, lokacija: Museum of Fine Arts (MFA), Boston, MA, US

Da bi ostvario promjene svjetlosti i brze promjene dojma u ozračju, određen je motive slikao i po nekoliko puta u različito doba dana.

Povremeno je radio i u Londonu, Veneciji, Nizozemskoj i Norveškoj (motivi iz Londona, venecijanske lagune). U kasnijim radovima, slikajući ciklus velikih panoa Lopoči, nastojao je dati simfoniju tonova, vode, neba i zemlje, ali nije postigao više od dekoracije. Snažno je utjecao na naraštaje francuskih slikara i sveukupan razvoj moderne likovne umjetnosti.

Na slici: Lopoči, 1914-1917, izvor: Wiki Art

Osim slikarstva se strastveno bavio vrtlarstvom

Na jednom od svojih mnogobrojnih putovanja oduševila ga je ljepota francuskog sela Giverny. Nakon Camilline smrti, oženio je Alice Hoschede 1892. i preselio se u Giverny. Slikao je pejzaže i često preuređivao svoj vrt koji ga je inspirirao na rad.

Monet je naručivao posebnu vrtu lopoča žutih cvjetova iz Egipta i Južne Amerike, što nisu odobravale lokalne vlasti. Srećom ih je Monet ignorirao, inače možda ne bi nastali njegova serija prekrasnih Lopoča.

Za života nije bio financijski osiguran, već siromašan. U jednom trenutku si je čak htio oduzeti život jer nije imao dovoljno sredstava za plaćati račune. Tek kasnije će njegova djela postati jedna od najcjenjenijih i najskupljih. Umro je od raka pluća u dobi od 86. godina. Pokopan je na groblju u Givernyu, a njegova kuća i vrt su danas popularne turističke atrakcije.

Ono što drži moje srce živim je šarena tišina.

Claude Monet

Prvu sliku na vrhu sam ja naslikala, prema Claude Monetovoj slici “San Giorgio Maggiore u zoru”. Naslikana je akrilom na mdf-u, 40x50cm.

Nešto vam se svidjelo?
Pogledajte slike dostupne za prodaju.
Podijelite post
  1. […] su umjetnika običavala odlaziti na obale rijeke Seine i Oise i tamo su slikala prirodu. Bili su to Oscar-Claude Monet, Pierre-Auguste Renoir i Jacob-Abraham-Camille Pissaro. Posebno su se zanimali za odraz svijetlosti […]