Umjetnost smanjuje stres

Blog

Kako kreativni proces pomaže mentalnom zdravlju?

U današnjem svijetu, gdje su stres i brige postali svakodnevica, pronalazak načina za opuštanje i smirivanje uma je od presudne važnosti.

Jeste li znali da umjetnost može biti moćan alat za smanjenje stresa?

Kako umjetnost smanjuje stres?

Kada se bavimo umjetnošću, potpuno se usredotočimo na ono što radimo. Fokusom na sadašnji trenutak omogućujemo umu da se odmori i resetira što doprinosi smanjenju stresa i anksioznosti.

Umjetnost nam pruža siguran prostor da izrazimo i oslobodimo nakupljene emocija. Kroz boje, oblike i linije, možemo vizualizirati svoje osjećaje i na taj način osjetiti olakšanje. Zapravo stvaranje umjetničkog djela može biti i terapeutski proces. Bez obzira na krajnji rezultat, već sam čin stvaranja omogućava nam da kanaliziramo svoje misli i emocije na pozitivan način, što smanjuje stres i napetost.

Dovršetak umjetničkog djela, bez obzira na njegovu složenost, donosi osjećaj postignuća i zadovoljstva. Ovo pomaže povećati samopouzdanje i opći osjećaj dobrobiti.

Kako početi?

Odvojite vrijeme u svom rasporedu za umjetničke aktivnosti, čak i ako je to samo nekoliko minuta dnevno. Nedavno sam otkrila stranicu Urban Sketchers i inspirirali su me da svakodnevno nešto nacrtam čak i kad sam u gužvi s drugim obavezama.

Odaberite umjetničke materijale s kojima volite raditi – bilo da su to bojice, kistovi, glina ili digitalni alati.

Najvažnije od svega je da si dopustite stvarati bez pritiska i očekivanja. Fokusirajte se na proces, a ne na rezultat.

Igrajte se! Istražujte! Isprobajte različite tehnike i medije kako biste pronašli što vam najviše odgovara i što vas najviše opušta.

Želite prolaziti proces uz stručno vodstvo?

Kao NLP majstorica, diplomirana slikarica, praktičarska metode fraktalnog crtanja i praktičarka metode Points of You nudim vam stručno vodstvo. Radimo razne aktivnosti u kojima kombiniramo tehnike opuštanja, osobnog rasta, poticanja kreativnosti i umjetničkog stvaranja. Više o tome pročitajte u Tamara’s Soul Art.

Volite li raditi individualno javite se za personalizirani Art coaching.

Ukoliko više volite grupnu energiju, na jesen kreće membership program. Predbilježbe su u tijeku.

Podijelite post